You are here: Home : Search : Search Results : Detailed Result
  |   Print  

PRESTON BUS STATION

DESCRIPTION + /

Preston Bus Station, comprising a combined bus station and multi-storey car park, was commissioned by the Preston Corporation and built in 1968-9. It was designed by Keith Ingham and Charles Wilson of Building Design Partnership with E H Stazicker, the borough engineer and surveyor. The consulting structural engineer was Ove Arup and Partners.

Built of reinforced and precast concrete, the building has a tall ground floor with a mezzanine, and four and five floors of car parking above. The side facades are clad in white tiles, have glazed ground floors with dramatic curved, concrete fronts to upper car park floors. Below is a glazed curtain wall in narrow vertical panels. There are metal and wood barriers between platforms. The interior of the ground floor has white tile wall cladding, and black rubber tiled floor. The doors, barrier rails and seats are of oiled iroko wood. The internal upper floors have office accommodation for bus companies. The car park accommodates 1,100 car spaces, and the station holds 80 double decker buses. This is said to be the longest bus station in Europe.

Preston Bus Station has been earmarked for demolition in a redevelopment scheme due for completion in 2014.

DETAIL + / -
MORE INFORMATION & SOURCES
+ / -
MONUMENT TYPES + / -
COMMENTS + / -
Please help us keep our information accurate let us know if you see any errors on this page.

Further information about monuments may be obtained by contacting Archive Services, through the Historic England website.