You are here: Home : Search : Search Results : Detailed Result
  |   Print  

BIRMINGHAM NEW STREET SIGNAL BOX

DESCRIPTION + /

Railway signal box, built in 1964, by Bicknell and Hamilton with W.R. Headley (regional architect for London Midland Region). The building is four storeys above track level (three above street level), built of heavily modelled pre-cast concrete cladding on a reinforced concrete structural frame. The walls either side of the entrance doors are finished in vertical glazed tiling. There is a flat roof. At roof level there is a very deep projecting fascia to provide shading to the control panel in the signalling centre. The building is very much a "one-off" for a difficult, congested site but is very dramatic.

PICTURES + / -
DETAIL + / -
SOURCES
+ / -
RELATED MONUMENTS + / -
MONUMENT TYPES + / -
COMMENTS + / -
Please help us keep our information accurate let us know if you see any errors on this page.

Further information about monuments may be obtained by contacting Archive Services, through the Historic England website.